Verimli çalışması beklenen elektrot malzemesinden beklenen teknik özellikler aşağıda sıralanmıştır.
Tüm bu özelliklerinden hariç ekonomik kazanımının da yüksek olması beklenmektedir. Bu kısımda bu konular ele alınacaktır.
Elektrot Malzemeleri
EDM işleminde elektrot olarak kullanılan herhangi bir malzemenin amacı, iş parçası erozyonunun çok az veya hiç kendinden erozyon olmadan gerçekleşmesine izin vererek, elektrikli işleme darbelerini iletmektir. Bunu yaparken, malzeme, iyi talaş çıkarma, düşük aşınma ve düşük maliyetle doğru bir şekilde işlenme ve üretilme yeteneğine sahip olmalıdır. Elektrot malzemelerinin, uygulamaya ve iş parçası malzemesine bağlı olarak performans bakımından farklı olduğu bilinmektedir. Bazıları zayıf aşınma direnci ile metali çok verimli bir şekilde çıkarırken, aynı uygulamadaki diğerleri iyi aşınma direnci ve göreceli olarak düşük metal çıkarma sağlar. Bu, elektrot malzemelerinin fiziksel özellikleri ve özelliklerinden ve çalışma boşluğunda meydana gelen koşullardan kaynaklanmaktadır.
Yaygın olarak kullanılan beş elektrot malzemesi bakır, pirinç, çinko, tungsten ve grafittir. Bu malzemeler iki ana kategoriye ayrılabilir: Metalik ve Grafit.
Metalikler ayrıca üç gruba ayrılır: Genel metaller, Tungsten ve Tungsten kompozitleri ve Egzotikler.
Grafitler, partikül boyutlarına göre aşağıdaki altı sınıfa ayrılır:
Angstrofine <1 mikron
Ultrafine 1-5 mikron
Superfine 6-10 mikron
Fine 11-20 mikron
Medium 21-100 mikron
Coarse >100 mikron
Kaba sınıflandırmasındaki grafitler EDM amaçları için uygun değildir.